Sophie Wassenberg

 06-53530806 / Biolicht@outlook.com

 

Basis van Gezondheid

 

De bloedsomloop is zowel de leverancier van de voedingsstoffen, als de afvoer van de afvalstoffen, voor je hele lichaam, alle cellen.  Je zou dus kunnen zeggen dat ze zowel de boodschappendienst is van het huishouden van je cellen, als de vuilnisophaaldienst.

De boodschappendienst haalt de boodschappen bij de fabriek, spijsvertering en longen, op. Het komt er natuurlijk op aan dat James voldoende en de juiste spullen bij zich heeft. En vooral niet ook nog een paar vuilniszakken afval bij je dumpt! Dus de fabriek moet gezonde lucht aanleveren, voor heerlijke zuurstof, en gezond eten, graag zonder gifstoffen, voor alle benodigde voedingsstoffen. Wat de juiste hoeveelheid is, en in welke samenstelling, dat is in grote lijnen wel voor iedereen hetzelfde, maar in detail kan het erg verschillen, per persoon, maar ook per moment. Gelukkig heeft ons lichaam daar ook weer regelsystemen en opslagmogelijkheden voor. 

Essentieel is dus in eerste instantie het aanbod van grondstoffen: de lucht voor de longen moet schoon zijn, en DIEP ingeademd worden, en het eten/drinken voor de spijsvertering schoon, voedzaam, en verteerbaar.  Daarbij moet de fabriek ook in staat zijn uit deze grondstoffen de stoffen te maken die kunnen worden opgenomen in de bloedbaan en door de cellen. De slijmvliezen spelen in beide fabrieken daarin een belangrijke rol, en zijn bij veel mensen met chronische gezondheidsklachten ongezond.

De vuilnisophaaldienst neemt het afval mee, en brengt het naar het afvalverwerkingsbedrijf, voornamelijk je nieren. Daar wordt het verwerkt en uitgeplast. Bij te veel afval voor je niercapaciteit, rijdt de vuilniswagen nog half gevuld weg. Daarbij hebben de nieren een continue aanvoer van vocht nodig, bij te weinig vochtaanbod kan daar ook minder goed afval verwerkt worden. Dan wil de lever wel wat opslaan, en anders zijn er nog vuilstortplaatsen waar het vooralsnog het minste kwaad kan: vetlagen, bindweefsel, stenen (nier/gal) en in ieder geval zo ver mogelijk weg van de vitale organen: hersenen (alzheimer. o.a.) en de gewrichten van de extremiteiten (reuma).  Helemaal leeg wordt de vuilniswagen dan niet, dus er kan ook weer minder in worden opgenomen. Zo wordt het bloed zwaar, stroperig, en kan het ook weer minder voedingsstoffen vervoeren. En de alternatieve vuilstort wordt ook steeds voller en gaat steeds meer problemen opleveren.

Het is vooral in deze basis van onze gezondheid,  waar we zelf nog veel kunnen verbeteren en invloed uitoefenen:

Zuurstof: diep ademhalen, en plekken met extreem vervuilde lucht vermijden, eventueel een luchtfilter aanschaffen, voor in huis.

Voedingsstoffen: veel groente en fruit eten, biologisch, en aanvullen waarvan je weet dat je tekort komt. Bij slijmvliesproblemen de verse voedingsstoffen voorverteren, door koken en/of pureren, en niet rauw aanbieden. Vermijden van vlees, zeker als je spijsvertering niet gezond is, omdat de resten die achterblijven in de darmen gaan rotten. Dit is een zeer ernstige bron van vergiftiging. Daarbij komen verreweg de meeste bacterieen binnen met vlees, en bij ongezonde slijmvliezen en een minder goed werkend immuunsysteem niet echt behulpzaam in een helingsproces. 

Veel drinken, liefst SCHOON water, kruidenthee of sapjes. Genoeg om het je nieren mogelijk te maken de gifstoffen te verwerken. Dus op sommige momenten zal je meer nodig hebben dan op andere, afhankelijk van het aanbod van gifstoffen, van de temperatuur, buiten en binnen in jou, enz.

Bewegen helpt om je bloed beter en sneller te laten stromen, en ontspanning zet je vaten open om het bloed beter door te laten.  Daarbij adem je dan ook dieper in, wat weer belangrijk is voor het aanbod van zuurstof.

Zoals de titel al zegt: dit is de basis, en het is af en toe goed om te kijken naar hoe je leeft en of je goed voor jezelf zorg, wat betreft deze basisvoorwaarden. Sommige dingen zijn lastiger op te lossen dan andere, en veel kost meer geld en moeite, dan nonchalant leven.  Het is vreemd dat we voor schone produkten meer moeten betalen dan voor vervuilende produkten, maar dat komt omdat de kosten van vervuiling niet worden meegerekend, en voorlopig de biologische consument dus betaalt voor de vervuiling van de rest. Dat is niet eerlijk, en heeft heel veel consequenties voor het leven op deze planeet, maar hoe groter de groep mensen die deze keuzes gaat maken, hoe moeilijker het zal worden voor de Unilevers van deze wereld deze strategie met behulp van de overheid te blijven volhouden.  En dit proces is duidelijk gaande, onvermijdelijk gaat dit veranderen, alleen kost het wel tijd. En Nestle en co geven zich niet zo makkelijk gewonnen! 

Ondertussen is het wel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. En als je al niet meer 100% gezond bent, worden al deze zaken van nog groter belang. Als je wel gezond bent, dan zijn ze van belang om gezond te blijven. Geen garantie op gezondheid voor de rest van je leven, dit is "slechts" de basis, maar daarmee dus wel belangrijk. Een fundament, een rode lijn, een basis, waarop verder gebouwd kan worden naar een herstel van gezondheid, of een behoud van gezondheid. Door te meten kan ik je helpen de unieke details van jouw verhaal te ontrafelen, en aan te passen naar een gezondere balans, maar deze basis blijft daarbij altijd relevant.