Sophie Wassenberg

 06-53530806 / Biolicht@outlook.com

 

lyme's desease en co-infecties

Misschien is dit wel het meest ingewikkelde onderwerp van deze website.

Lyme's desease is een ziektebeeld dat zich lastig kort laat omschrijven en de meningen over de oorzaak of de behandeling lopen enorm uiteen, zowel tussen de reguliere geneeskunde en de alternatieve geneeskunst, als tussen de verschillende alternatieve behandelaars.

Het beeld van lyme is verschillend bij iedere lyme-patient, en er is ook nog sprake van veel verschillende co-infecties die patienten al dan niet hebben. Daarbij kan langdurig chronisch lyme ook weer andere chronische klachten in diverse orgaansystemen veroorzaken.

Behandeling van een chronische lyme-infectie is lastig om diverse redenen.

  • Het immuunsysteem en het ontgiftingssysteem zijn bij een   chronische  lyme-infectie aangetast.
  • De opname van supplementen en medicatie is vaak verstoord door een slechte conditie van de maag- en darmwand.
  • de herxheimer-reacties: lyme-bacterieen die zich in cystes, diep in de cellen, of in een celfilm, hebben verstopt, komen los en maken de patient weer zieker.

"Lyme is de Houdini onder de bacterieen".

Je zou kunnen zeggen dat lyme een overlevingskunstenaar is, maar je zou dat net zo goed kunnen zeggen van degene die aan een chronische lyme-infectie lijdt. Om iemand die aan deze ziekte lijdt echt te kunnen behandelen is het nodig om deze bacterie heel goed te begrijpen en hem te slim af te zijn.

Cruciaal is de conditie en de belastbaarheid van de nieren, heb ik ervaren. Daarom zal ik voor iedere stap in het proces steeds opnieuw checken of de nieren het aankunnen. Hiermee is te voorkomen dat de ontgifting te zwaar wordt of de herxheimer-reacties een enorme terugval veroorzaken. En dan blijkt vaak geduld wel een schone zaak. Geduld en beleid en vertrouwen, en de flexibiliteit om het beleid aan te passen naar de omstandigheden en de reacties. De wanhoop en vermoeidheid na jaren ziekte maken dat uiteraard niet makkelijker. Maar het is echt niet onmogelijk, alleen maar niet makkelijk!

Een behandelingstraject bij een chronische en langdurige lyme-infectie kan een half jaar tot een jaar duren. De eerste weken is het meestal wel verstandig om 1 x per week voor een behandeling langs te komen, maar na een paar keer kan, door adequaat gebruik van kruiden en supplementen, de tijd tussen behandelingen worden verruimd.