Sophie Wassenberg

 06-53530806 / Biolicht@outlook.com

 

Voorbeelden:

  

Ter illustratie zal ik hier een paar eenvoudige voorbeelden geven van hoe verbanden kunnen liggen,  wat ook duidelijk maakt dat oorzaken vaak niet daar liggen waar de klacht naar buiten komt. Deze voorbeelden zijn overigens wel sterk vereenvoudigd. Iedereen is weliswaar in grote lijnen gelijk, maar in de details zijn we allemaal uniek, en daarom is ook geen verhaal hetzelfde, en is het de kunst om juist het unieke verhaal te begrijpen, in kaart te brengen, te ontrafelen.  Alleen dat maakt het mogelijk om ook echt te helen op oorzakelijk niveau.

 

Allergie:

 

Een reactie van je lichaams verdedigingssysteem op iets dat normaal gesproken niet de alarmbellen zou moeten laten rinkelen. In mijn ervaring is dit altijd verbonden aan een vergelijkbare conditie in het emotionele lichaam: men is continu waakzaam..."alle geritsel kan een tijger zijn"...of, met andere woorden: je bent in een staat van vechten/vluchten of bevriezen.

Het is wijs om de stoffen te vermijden waar je allergisch op reageert, ook al om je lichaam de rust te geven, om vervolgens samen de oorzaak van je, vaak onbewuste, angst te vinden.  Die is gelukkig meetbaar, en door dat in je bewustzijn brengen,  "in het licht te zetten", kan het helen. Dat zal tevens je allergie genezen. Het alleen maar vermijden van de allergeen is symptoom-behandeling en dan zie je vaak dat er meer en meer allergieën ontwikkelen of andere klachten, op termijn, wanneer je niet de oorzaak aanpakt. Dus alleen constateren dat je allergisch bent voor melk/pollen/kattenhaar etc. , is maar een deel van het verhaal. Voor mij is er dan altijd de vraag: waarom ben je allergisch voor melk/pollen/kattenhaar etc. Overigens speelt er ook altijd een probleem in de slijmvliezen van maag/darmkanaal en/of ademhalingssysteem. Deze zijn ook nog eens met elkaar verbonden, vandaar dat sommige mensen van het drinken van melk snotterig worden. Het helen van deze slijmvliezen is absoluut een noodzakelijk onderdeel van de behandeling. 

 

Auto-immuunziekte:

 

Dit is een rare term. Als er één kracht universeel in alles dat leeft aanwezig is, dan is het de drang tot overleven! Een systeem valt zichzelf nooit aan, tenzij het doel overleven is. Dus dat betekent dat er ergens anders een nog groter probleem is, wat het lichaam met dit probleem probeert op te lossen. De vraag moet dus zijn: waarom doet mijn lichaam dit, wat probeert het voor mij op te lossen?

 

Reuma (als voorbeeld  van een auto-immuunziekte)

 

Reumaklachten beginnen vaak in de extremiteiten, vaak in de vingers. Het zijn ontstekingen en er zijn inderdaad geen pathogenen van buiten het lichaam bij betrokken. De vraag is dan: wat veroorzaakt deze ontstekingen, van binnenuit? Dat zijn urinezuurkristallen, oftewel gifstoffen, die door het lichaam in de gewrichten worden afgezet. Maar waarom doet het lichaam dit, oftewel: wat probeert het lichaam hiermee op te lossen wat blijkbaar nog erger is dan urinezuurkristallen in de vingers? Het antwoord is dat de nieren het ontgiften van het bloed niet aankunnen, en de gifstoffen moeten in ieder geval uit de vitale organen. Zover mogelijk weg van de romp. In de vingers afzetten is dan 1 van de mogelijkheden die het lichaam heeft. Je kan dan begrijpen dat de grote hoeveelheid pijnstillers en ontstekingsremmers die mensen slikken als ze reuma hebben, heel begrijpelijk trouwens, niet echt helpen voor de echte oorzaak, de toch al overbelaste nieren. Andere opties voor het lichaam om van te veel gifstoffen af te komen zijn: inkapselen, steenvorming, in vetlagen wegzetten, in de hersenen "dumpen". De oorzaak zal aangepakt moeten worden, dat is in het geval van reuma in ieder geval het slecht functioneren van de nieren. En uiteraard zullen we dan ook kijken waar we de inname van gifstoffen kunnen beperken, want ook daarover is er veel onbekendheid en misverstand. Omdat dit echter bij iedereen anders is, probeer ik om efficient te kijken naar waar jij winst kan boeken, en geen algemene regels te geven. Ook hierin is iedereen weer uniek.

 

Migraine/hoofdpijn

 

Volgens de westerse visie is hoofdpijn een vreemd fenomeen. Alleen drukpijnen zijn verklaarbaar in het hoofd, van volle holtes, ontstekingen, tumoren. Omdat er echter geen pijnzenuwen in het hoofd zitten is dit bij uitstek een klacht waar eigenlijk nooit echt een oplossing voor kan worden gegeven. Gevolg is dat mensen vooral pijnstillers te slikken krijgen, die uiteraard weer minder gezonde consequenties hebben voor het hele lichaam. De hoofdpijn die migraine heet, of (ont)spanningshoofdpijn, of clusterhoofdpijn, of aangezichtspijn, wordt veroorzaakt door geblokkeerde meridianen, energiebanen. Het is dus wel duidelijk nu dat dat vaak pijnlijker is dan zenuwpijnen. In het geval van migraine spelen galblaas en lever een belangrijke rol, en de manier waarop de patient met stress omgaat. Want galblaas en lever zijn in onze maatschappij heel vaak oorzakelijk betrokken bij chronische gezondheidsproblemen, omdat deze orgaansystemen erg worden belast als we op wilskracht door het leven gaan. Op wilskracht draaien is de reserve-tank leegmaken. En dat veroorzaakt enorm veel spanning. De galblaasmeridiaan raakt dan geblokkeerd, en voila, daar is de typische hoofdpijn die migraine heet.  Omdat dit ook gaat om spanningsverschillen, kunnen de klachten zowel bij spanning als bij ontspanning de kop op steken. Andere symptomen van dit fenomeen zijn bijvoorbeeld krampen, heupklachten, pijn in het SI-gewricht, maagzuur, netelroos, opvliegers, ziekte van meniere, vaak onderdeel van het probleem van oorsuizen, exzeem, allergie, en alles wat aanvalsgewijs komt. Welke klacht iemand ontwikkelt vanuit deze problematiek is afhankelijk van meerdere factoren, en onderdeel van de puzzel die opgelost moet worden om te kunnen helen. Andere hoofdpijnen zijn vaak een combinatie van de migraine-problematiek en andere verstoringen.  Zoals aangezichtspijn, dan is er tevens sprake van een grote verstoring in de maagmeridiaan.

 

Spijsverteringsklachten: maagzweer, coeliakie, ziekte van crohn, spastische darm, enz.

 

Het voorgaande verhaal over de galblaas en lever speelt hier ook vaak een grote rol, maar dit wordt gecombineerd met een grote (emotionele) gevoeligheid. Iedereen weet denk ik wel dat nerveusiteit, psychische stress, invloed heeft op de spijsvertering. Wie is er niet wel eens misselijk geweest van de zenuwen voor een spreekbeurt of examen of moeilijk gesprek, of heeft geen diaree gehad van angst, of heeft wel eens niet kunnen eten van de spanning? Als de invloed van acute stress op de spijsvertering zo algemeen bekend is, dan is het niet zo gek om te aanvaarden dat ook langdurige spanning daar zijn invloed heeft. Bij mensen met chronische spijsverteringsklachten zie ik eigenlijk bijna altijd een hoge gevoeligheid, gecombineerd met hoge intelligentie. Hoe dat precies werkt, voert te ver om hier in een kort verhaal uit te leggen, maar het is in ieder geval zo dat de weerbaarheid van deze mensen vaak te kort schiet, dat ze meestal moeite hebben met grenzen stellen en in hun kracht te gaan staan, vaak zeer dienstverlenend zijn van karakter, op bepaalde vlakken perfectionistisch zijn, het heel goed willen doen, maar ook vaak inmiddels in een overlevingsstand leven. Want spijsverteringsklachten zijn de belangrijkste oorzaak van chronische vermoeidheid. Ook hier zal dus heling op meerdere niveaus moeten plaatsvinden, zowel de chronische ontstekingen die ik meestal aantref in het hele maagdarmkanaal, als het vergroten van de weerbaarheid en het helen van de emotionele pijnen. 

Ziekte van lyme, borrelia (en co-infecties)

Stel je hebt de ziekte van lyme, of eigenlijk, de ziekte die wel chronische lyme of post-lyme wordt genoemd...een besmetting met een borrelia bacterie ooit, die niet is onderkend, of verkeerd of te laat behandeld. Dan ben je in een hele lastige positie terecht gekomen, in de reguliere gezondheidszorg doodlopend, in alternatief een doolhof! Dat borrelia zo kon huishouden bij jou, betekent dat op het moment van besmetting jouw conditie al niet goed was, maar in ieder geval betekent jaren chronisch lyme dat er niet echt meer een orgaan goed functioneert. Het heeft effect op vrijwel al je functionele systemen, en kan diverse gedaantes aannemen en binnen 1 persoon ook nog steeds veranderen. Daarnaast moet je ook nog dealen met onbegrip, beschuldigingen van aanstellerij en niet in de laatste plaats door de medici. Emotioneel is het dus ook een rollercoaster, want je hebt geen energie, je bent wanhopig, er is geen licht aan het eind van de tunnel, en veel mensen geloven je niet. Dan is het verleidelijk om een alternatieve genezer te geloven die zich heeft gespecialiseerd in lyme en zegt het altijd en vrij makkelijk te kunnen oplossen. Om te beginnen vind ik specialisatie in lyme al een rare uitspraak, want aangezien lyme zoveel verschillende gedaantes kan aannemen en het hele functionele lichaam onderuit haalt, is "specialisatie in lyme" een contradictio in terminus. Als je je alleen richt op de lyme-bacterie bij de behandeling, dan kan het niet zijn dat je iemand echt weer naar gezondheid begeleid. Alleen als je eerst heel goed kijkt naar welke gedaante de lyme heeft aangenomen, of er co-infecties zijn, hoe het lichaam ontgifting al dan niet aankan, hoe het met de spijsvertering is gesteld en de balans van vitamines en mineralen, met het slapen en de angsten...en dan heel goed samen bekijkt waar te beginnen, er bovenop zit voor eventuele herxheimer reacties, dan is er uit te komen en is heling mogelijk. Maar dat vergt heel veel tijd, aandacht, liefde, kennis, geld, en doorzettingsvermogen!  En vooral vertrouwen! En vaak ook samenwerking van een team van mensen!

 

Zoals je leest is er eigenlijk bijna altijd een samengaan van verstoringen op meerdere lagen en in meerdere orgaansystemen, en hier heb ik het in deze voorbeelden nog heel simpel voorgesteld. Dat maakt het des te wonderlijker hoe snel heling kan gaan, als je de puzzel ontwart en op meerdere lagen behandelt. Dat is ook waarom ik het zo belangrijk vind om de tijd te nemen om eerst heel goed te kijken, en met name ook te meten, waar de oorzaken zitten, om daarna zo efficient mogelijk te kunnen helpen.